MaakjouwkeuzeMaakjouwkeuze Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!

De 5 Beste Strategische Bordspellen

Als liefhebber van bordspellen en fanatiek speler heb ik een fascinatie voor spellen die mijn strategische denkvaardigheden op de proef stellen. In deze blogpost ga ik je voorstellen aan vijf bordspellen die niet alleen je tactisch inzicht zullen prikkelen, maar ook je vermogen om slimme beslissingen te nemen en je concurrenten te slim af te zijn.

Ik zal je meenemen op een reis door de wereld van strategische bordspellen. Van complexe oorlogsstrategieën tot slimme economische beslissingen, elk spel dat ik bespreek, biedt unieke uitdagingen en beloningen. Ik zal je vertellen waarom deze spellen mijn favorieten zijn en waarom ik denk dat ze een must-have zijn voor elke serieuze bordspel liefhebber.

Of je nu een doorgewinterde strateeg bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, deze blogpost zal je helpen bij het ontdekken van de beste strategische bordspellen die er zijn. Dus, maak je klaar om je hersenen te laten kraken, je strategieën te plannen en je tegenstanders te slim af te zijn in deze meesterlijke spellen!

Laten we zonder verdere vertraging beginnen met een overzicht van de 5 beste strategische bordspellen op een rijtje.

Bij het beoordelen van de strategische bordspellen hebben wij gekeken naar de volgende verschillende factoren. Door een score te geven aan deze aspecten hebben wij de bordspellen beoordeelt.

 1. Diepgang en complexiteit: De diepgang en complexiteit van een spel bepalen hoeveel strategische opties en beslissingen je kunt nemen. Een goed strategisch bordspel moet voldoende complexiteit bieden om spelers uit te dagen en hen in staat stellen om verschillende strategieën te verkennen. Het moet ook diepgang hebben, zodat spelers zich kunnen verdiepen in de tactische mogelijkheden en de consequenties van hun keuzes kunnen begrijpen.
 2. Balans: Balans is essentieel in een strategisch bordspel. Het betekent dat geen enkele strategie of speler een onredelijk voordeel heeft ten opzichte van anderen. Een evenwichtig spel zorgt voor een eerlijke en competitieve ervaring, waarbij de uitkomst wordt bepaald door de vaardigheid en strategische beslissingen van de spelers, in plaats van door geluk alleen.
 3. Interactie: De mate van interactie tussen spelers is een belangrijk aspect van een strategisch bordspel. Interactie kan variëren van directe conflicten en concurrentie tot diplomatie en onderhandelingen. Het niveau van interactie kan invloed hebben op de dynamiek van het spel en de strategische keuzes die spelers moeten maken. Een goed spel biedt een balans tussen interactie en de mogelijkheid om individuele strategieën uit te voeren.
 4. Herspeelbaarheid: Herspeelbaarheid verwijst naar de mate waarin een bordspel keer op keer kan worden gespeeld zonder aan spanning of uitdaging te verliezen. Een spel met hoge herspeelbaarheid biedt verschillende scenario's, variabele spelborden, strategieën of andere elementen die ervoor zorgen dat elke speelsessie uniek aanvoelt. Dit stimuleert spelers om het spel telkens opnieuw te verkennen en hun strategische vaardigheden verder te ontwikkelen.

De Top 5 Beste Strategische Bordspellen Bekijk Je Hieronder:

Lees onze beoordelingen over de beste Strategische Bordspellen hieronder:

1. Het Beste Strategische Bordspel van 2023: Wingspan

1. Wingspan Bordspel

1. Wingspan Bordspel

40 minuut | Standaard editie | Nederlands
€35,99

Onze beoordeling:

Diepgang en complexiteit:
4.4/5
Balans:
4.9/5
Interactie:
4.4/5
Herspeelbaarheid:
4.8/5
Totaal (4.7):
4.7/5

Bekroond met meerdere prijzen en lovende klantbeoordelingen, Wingspan is een strategisch bordspel dat je meeneemt op een prachtige vlucht door de wereld van vogels. Met zijn unieke combinatie van diepgang, balans, interactie en herspeelbaarheid, heeft Wingspan een plek veroverd als een van de beste strategische bordspellen op de markt. Je hoeft geen vogelliefhebber te zijn om dit spel fantastisch te vinden. Door de combinatie van het mooie speelmateriaal en de complexiteit die het met zich mee brengt is dit het beste strategische bordspel van 2023. 

Voordelen van Wingspan

Nadeel van Wingspan

Raak nooit uitgespeeld en koop het uitbreidingspakket Oceanië, uitbreidingspakket Azië en het uitbreidingspakket Europa hier. 

2. Rovers van de noordzee 

2. Rovers van de Noordzee

2. Rovers van de Noordzee

120 minuut | Standaard editie | Nederlands
€44,00

Onze beoordeling:

Diepgang en complexiteit:
4.3/5
Balans:
4.3/5
Interactie:
4.8/5
Herspeelbaarheid:
4.8/5
Totaal (4.6):
4.6/5

Rovers van de Noordzee, het pareltje in onze top 5 strategische bordspellen, is een innovatief spel waarin je jezelf als een dappere Viking voelt, die klaar is om rijkdom te verzamelen, eer te behalen en de Noordzee te verkennen. Dit bordspel, gevuld met strategie en avontuur, zorgt ervoor dat je de tijd uit het oog verliest terwijl je de volgende slimme zet plant.

Voordelen van Rovers van de Noordzee

Nadeel van de Rovers van de Noordzee

Het bordspel van de Rovers van de Noordzee is het perfecte workers-placement spel om een spelletjes avond een succes te maken. Koop het spel en maak indruk op je vrienden met deze topper. 

3. Catan: 3D Editie Bordspel

3. Catan: 3D Editie Bordspel

3. Catan: 3D Editie Bordspel

60 minuut | Luxe Uitgave | Nederlands
€171,95

Onze beoordeling:

Diepgang en complexiteit:
4.4/5
Balans:
3.8/5
Interactie:
4.3/5
Herspeelbaarheid:
4.4/5
Totaal (4.4):
4.4/5

Binnen de wereld van strategische bordspellen is Catan 3D Editie een ware blikvanger. Dit geliefde spel van kolonisatie en ontdekking is niet alleen verrijkt met complexe strategieën en zorgvuldig uitgebalanceerde spelmechanismen, maar ook verfraaid met prachtige driedimensionale spelstukken die de ervaring naar een hoger niveau tillen.

Voordelen van de Catan 3D editie

Nadeel van de Catan 3D editie

De volgende uitbreidingen zijn verkrijgbaar: Kooplieden en Barbaren, Piraten en Ontdekkers, Steden en Ridders, De Zeevaarders, Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers en ook is er een basis uitbreiding om het basisspel te spelen met 5-6 mensen.

4. Agricola Bordspel

4. Agricola Bordspel

4. Agricola Bordspel

120 minuut | Standaard editie | Nederlands
€45,94

Onze beoordeling:

Diepgang en complexiteit:
4/5
Interactie:
4.8/5
Balans:
4.3/5
Herspeelbaarheid:
4/5
Totaal (4.3):
4.3/5

Het boerenleven heeft nog nooit zo spannend gevoeld als in Agricola, een van de beste strategische bordspellen in onze top 5. Als hardwerkende boeren proberen spelers hun boerderij te laten groeien en bloeien, en concurreren ze om middelen en groeimogelijkheden op een steeds veranderend spelbord.

Voordelen van Agricola

Nadeel van Agricola

Variaties op het basisspel van Agricola zijn: Het 15 jarige jubileum box, de opnieuw beoordeelde en uitgebrachte versie en de versie van de lage landen. Zo kun je je favoriete spel blijven spelen in verschillende dimensies. 

5. Azul bordspel

5. Azul - Bordspel

5. Azul - Bordspel

40 minuut | Standaard editie | Frans, Nederlands
€33,94

Onze beoordeling:

Diepgang en complexiteit:
3.8/5
Interactie:
4.2/5
Balans:
3.9/5
Herspeelbaarheid:
4.5/5
Totaal (4.1):
4.1/5

Azul is een briljante toevoeging aan de wereld van strategische bordspellen, met een uniek thema dat draait om de esthetiek van Moorse tegels. Dit in het oog springende spel uit onze top 5 is zowel visueel aantrekkelijk als mentaal uitdagend, een combinatie die zeldzaam is in het bordspeluniversum.

Voordelen van Azul

Nadeel van Azul

Het bordspel Azul heeft 2 verschillende uitbreidingen namelijk: Kristal Mozaïek en Glanzend Paviljoen. Ook zijn er drie variaties op het basisspel in de vorm van Een Zomerpaviljoen, De Ramen van Sintra en De Tuin van de Koningin. Zo kun je nieuwe patronen maken en het spel op een nieuwe manier bespelen. 

Heb je nog niet helemaal gevonden wat je zoekt? Geen zorgen! Klik op de onderstaande button en ontdek de top 10 Best Verkochte Bordspellen op Bol.com!

FAQ: Je vindt hieronder de meest gestelde vragen over strategische Bordspellen

Strategische bordspellen zijn spellen waarbij spelers strategische beslissingen moeten nemen om hun doelen te bereiken en hun tegenstanders te verslaan. Deze spellen vereisen planning, tactisch denken en het vermogen om slimme zetten te doen om een voorsprong te behalen. Strategische bordspellen leggen de nadruk op het ontwikkelen en implementeren van langetermijnstrategieën, het beheren van middelen, het nemen van risico's en het anticiperen op de acties van andere spelers.

Ja, schaken wordt beschouwd als een van de oudste en meest bekende strategische bordspellen ter wereld. Het is een spel dat bekend staat om zijn diepgaande strategische elementen en wordt vaak beschouwd als een intellectuele uitdaging. Schaken vereist strategisch denken, planning en het nemen van doordachte beslissingen. Spelers moeten anticiperen op de zetten van hun tegenstander, hun eigen stukken positioneren en coördineren, en doelen nastreven zoals het veroveren van de koning van de tegenstander (schaakmat). Het spel biedt een breed scala aan strategische opties en tactieken, zoals ontwikkeling van stukken, controle over het speelbord, aanvallen en verdedigen.

Het winnen van een strategisch bordspel vereist een combinatie van verschillende elementen en strategieën. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het streven naar de overwinning in een strategisch bordspel:

 1. Leer de regels en het spelmechanisme: Zorg ervoor dat je de regels van het spel volledig begrijpt en vertrouwd bent met de verschillende spelmechanismen. Dit stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en de mogelijkheden van het spel ten volle te benutten.
 2. Analyseer het speelbord en de situatie: Neem de tijd om het speelbord en de huidige situatie te analyseren. Observeer de posities van de stukken, de middelen die beschikbaar zijn en de interacties tussen spelers. Identificeer sterke en zwakke punten, potentiële kansen en bedreigingen.
 3. Ontwikkel een strategie: Stel een strategie op die past bij het spel en je doelstellingen. Bepaal welke tactieken je wilt toepassen en welke middelen je wilt inzetten. Wees flexibel en pas je strategie aan naarmate het spel vordert en nieuwe informatie beschikbaar komt.
 4. Beheer je middelen: Effectief middelenbeheer is cruciaal in strategische bordspellen. Gebruik je middelen op een efficiënte en effectieve manier. Wees zuinig, maar gebruik ze op het juiste moment om maximale impact te hebben.
 5. Anticipeer op de acties van tegenstanders: Probeer de acties van je tegenstanders te voorspellen en te anticiperen op hun strategieën. Identificeer hun sterke en zwakke punten en pas je tactieken dienovereenkomstig aan. Houd rekening met hun mogelijke zetten en probeer hun plannen te verstoren.
 6. Wees flexibel en pas je aan: Geen enkel plan is perfect en situaties kunnen snel veranderen in strategische bordspellen. Wees bereid om je strategie aan te passen en te reageren op veranderende omstandigheden. Pas je aan de acties van anderen aan en maak gebruik van nieuwe kansen die zich voordoen.
 7. Focus op het bereiken van doelen: Houd je ogen gericht op de doelen van het spel en werk doelgericht. Identificeer welke acties en zetten je dichter bij de overwinning brengen en streef naar het behalen van deze doelen.

Onthoud dat het winnen van een strategisch bordspel niet alleen afhangt van geluk, maar ook van strategisch denken, planning en het maken van weloverwogen beslissingen. Oefen, leer van je fouten en geniet vooral van het strategische spelproces, ongeacht de uitkomst!

Deel deze blog:

Rick Bloemkolk
Rick Bloemkolk

Sinds jongs af aan heb ik een passie voor schrijven. Door deze passie te combineren met mijn interesse in de online wereld heb ik de mogelijkheid om mijn kennis over producten met andere te delen. Als fanatiek onderzoeker graaf ik diep in het web om betrouwbare informatie voor jou te verzamelen. Via deze blog deel ik mijn inzichten met jouw en help ik jullie graag om jouw keuze te maken!

Rick Bloemkolk
Rick Bloemkolk

Sinds jongs af aan heb ik een passie voor schrijven. Door deze passie te combineren met mijn interesse in de online wereld heb ik de mogelijkheid om mijn kennis over producten met andere te delen. Als fanatiek onderzoeker graaf ik diep in het web om betrouwbare informatie voor jou te verzamelen. Via deze blog deel ik mijn inzichten met jouw en help ik jullie graag om jouw keuze te maken!

Gerelateerde blogs

Beste bordspel
Rick Bloemkolk

De 10 beste bordspellen van 2023!

Bordspellen hebben de unieke kracht om vrienden en familie rond de tafel te verzamelen, het delen van lachen, strategische discussies

Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!