MaakjouwkeuzeMaakjouwkeuze Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!

Je BBQ Schoonmaken? Lees hier de beste methoden!

Ben je het zat om na een gezellige barbecue-avond geconfronteerd te worden met een vuile en plakkerige grill? Geen zorgen, want in deze ultieme gids voor het schoonmaken en schoonhouden van je barbecue ontdek je hoe je jouw grill in topconditie kunt houden en glanzend schoon kunt maken, zelfs na de meest smakelijke barbecuesessies. 

Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of net begint met barbecueën, het regelmatig schoonmaken en onderhouden van je barbecue is van cruciaal belang voor optimale prestaties en smaak. Van het effectief verwijderen van aangekoekte vet- en voedselresten tot het voorkomen van roest en het vermijden van veelgemaakte schoonmaakfouten, deze gids biedt waardevolle tips en praktische stappen. 

Dus, als je zoekt naar de beste methoden om je bbq schoon te maken en te behouden, ben je hier aan het juiste adres. Bereid je voor om je gasten te imponeren met een stralende, schone en goed onderhouden barbecue die klaar is om de volgende smaakvolle maaltijd te bereiden!

Waarom moet ik mijn BBQ Schoonmaken?

Het schoonmaken van je barbecue is essentieel om verschillende redenen:
 
Voedselveiligheid: 
Na verloop van tijd kunnen er vet, voedselresten en bacteriën zich ophopen op het grillrooster en andere onderdelen van je barbecue. Door je grill regelmatig schoon te maken, voorkom je de opbouw van schadelijke bacteriën en minimaliseer je het risico op voedselvergiftiging.
 
Verbeterde smaak: 
Een schone barbecue zorgt voor betere smaakresultaten. Vetafzettingen en achtergebleven voedselresten kunnen de smaak van je gerechten negatief beïnvloeden. Door je barbecue schoon te maken, behoud je de authentieke smaken van je eten en geniet je van smaakvolle, gegrilde maaltijden.
 
Verlenging van de levensduur: 
Door je barbecue regelmatig schoon te maken, verleng je de levensduur van je grill. Vetophopingen en roest kunnen de integriteit van de barbecue aantasten en leiden tot voortijdige slijtage. Door je barbecue schoon te houden, behoud je de functionaliteit en duurzaamheid van het apparaat, zodat je er langer van kunt genieten.
 
Behoud van optimale prestaties: 
Een schone barbecue werkt efficiënter. Vetafzettingen kunnen de luchtstroom belemmeren en de warmte gelijkmatigheid verstoren. Door je barbecue schoon te maken, zorg je voor een optimale luchtstroom en warmteverdeling, waardoor je gerechten gelijkmatig garen.
 
Eenvoudig onderhoud: 
Regelmatig schoonmaken betekent dat je minder tijd en moeite hoeft te besteden aan het verwijderen van hardnekkig vuil en vet. Door kleine schoonmaakbeurten na elke barbecue-sessie uit te voeren, voorkom je dat vuil zich ophoopt en wordt het schoonmaakproces aanzienlijk vereenvoudigd.
 

De beste manieren voor je Barbecue Schoonmaken:

 1. Verwijder het grillrooster: Voordat je begint met schoonmaken, haal je het grillrooster uit de barbecue. Dit maakt het gemakkelijker om overal bij te komen en grondig schoon te maken.
 2. Verwijder losse resten: Gebruik je handen of een grillborstel om losse voedselresten en as van het grillrooster en de barbecue te verwijderen. Zorg ervoor dat je een hittebestendige handschoen draagt als de barbecue nog warm is.
 3. Verwarm de barbecue: Verwarm de barbecue gedurende 10-15 minuten op een hoge temperatuur. Dit helpt bij het losmaken van aangekoekte vet- en voedselresten, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.
 4. Gebruik de barbecueborstel: Neem een barbecueborstel met stevige borstelharen en schrob het grillrooster grondig. Werk in gelijkmatige bewegingen en oefen wat druk uit om aangekoekte resten te verwijderen. Begin aan de achterkant van het rooster en werk naar voren.
 5. Reinig de binnenkant: Nadat je het grillrooster hebt schoongemaakt, gebruik je de borstel om de binnenkant van de barbecue te reinigen. Schrob de zijwanden, bodem en deksel om vet- en voedselresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle hoeken en randen meeneemt.
 6. Veeg overtollig vuil weg: Gebruik een vochtige doek of keukenpapier om eventuele overtollige vuilresten weg te vegen. Dit helpt bij het verwijderen van restjes die zijn losgekomen tijdens het schrobben.
 7. Controleer de asopvangbak: Als je barbecue een asopvangbak heeft, verwijder deze dan en maak hem schoon. Verwijder asresten en spoel de bak af met water indien nodig.
 8. Herhaal indien nodig: Als er nog steeds vuil- of vetresten aanwezig zijn, herhaal je de stappen door de barbecue opnieuw te verwarmen en opnieuw te borstelen. Soms zijn meerdere pogingen nodig om hardnekkig vuil volledig te verwijderen.
 9. Opruimen: Nadat je klaar bent met het schoonmaken van de barbecue, zorg je ervoor dat alle borstelharen en vuilresten zijn verwijderd. Veeg eventueel de buitenkant van de barbecue schoon en zorg ervoor dat alles droog is voordat je het grillrooster en andere onderdelen terugplaatst.

De inweekmethode is een effectieve manier om hardnekkig vuil los te weken van de grillroosters en andere onderdelen van je barbecue. Het proces begint met het verwijderen van het grillrooster en andere afneembare onderdelen, zodat je ze apart kunt schoonmaken.

Vervolgens vul je een grote bak met warm water. Het water moet warm genoeg zijn om vet en vuil los te weken, maar niet zo heet dat je jezelf verbrandt. Je kunt een mild afwasmiddel toevoegen aan het warme water. Kies een afwasmiddel dat specifiek geschikt is voor het reinigen van vet en voedselresten.

Plaats de grillroosters en andere onderdelen in het zeepsop en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn. Het is belangrijk dat de onderdelen goed worden bedekt, zodat het zeepsop zijn werk kan doen.

Laat de onderdelen enige tijd weken. De duur van het inweken hangt af van de mate van vuil en aangekoekte resten. Over het algemeen wordt aanbevolen om de onderdelen minimaal 30 minuten tot een uur te laten weken. Tijdens het weken zal het warme zeepsop helpen om vet en voedselresten los te weken, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.

Na het weken kun je aan de slag met het schoonmaken van de onderdelen. Gebruik een grillborstel met stevige borstelharen om aangekoekte resten weg te schrobben. Werk in gelijkmatige, krachtige bewegingen om het vuil los te maken. Je kunt ook een spons of een zachte doek gebruiken om te schrobben, vooral bij hardnekkige vlekken.

Spoel de grillroosters en andere onderdelen grondig af met schoon water om zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle zeep wegspoelt, zodat er geen residu achterblijft.

Controleer of alle vet- en voedselresten zijn verwijderd. Als er nog steeds vuil aanwezig is, kun je de inweekmethode herhalen of andere reinigingsmethoden toepassen om hardnekkig vuil te verwijderen.

Laat de grillroosters en andere onderdelen volledig drogen voordat je ze terugplaatst in de barbecue. Dit helpt roestvorming te voorkomen. Zorg ervoor dat ze grondig droog zijn om te voorkomen dat er vocht achterblijft, wat schade kan veroorzaken aan de materialen van je barbecue.

 1. Meng de pasta: Begin met het maken van een pasta door baking soda en water samen te mengen. Gebruik een kom of een andere geschikte container om de ingrediënten te combineren. Voeg langzaam water toe aan de baking soda terwijl je roert, totdat je een dikke pasta-achtige consistentie krijgt.
 2. Breng de pasta aan: Neem een spons, een zachte doek of een borstel en breng de baking soda pasta royaal aan op het oppervlak van je barbecue. Concentreer je vooral op gebieden met hardnekkig vuil, vetresten en aangekoekte resten.
 3. Laat het intrekken: Nadat je de pasta op de barbecue hebt aangebracht, laat je het een tijdje intrekken. Dit kan variëren van 15 minuten tot een uur, afhankelijk van de mate van vuil en de hardnekkigheid van de vlekken. Het baking soda mengsel zal helpen om vet en aangekoekte resten los te weken, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.
 4. Schrob de barbecue: Gebruik een spons, een zachte doek of een borstel om de barbecue grondig te schrobben. Werk in gelijkmatige, krachtige bewegingen om het vuil los te maken. De textuur van de baking soda pasta fungeert als een licht schurend middel, dat helpt bij het verwijderen van vlekken en aangekoekt vuil.
 5. Spoel af met water: Spoel de barbecue af met water om de baking soda pasta en het losgekomen vuil weg te spoelen. Gebruik bij voorkeur warm water, omdat dit helpt om eventuele achtergebleven baking soda grondig te verwijderen.
 6. Droog en inspecteer: Nadat je de barbecue hebt afgespoeld, droog je hem af met een schone doek. Zorg ervoor dat je alle vocht verwijdert om roestvorming te voorkomen. Inspecteer de barbecue om te controleren of alle vet- en voedselresten zijn verwijderd. Indien nodig kun je de baking soda pasta methode herhalen of andere reinigingsmethoden toepassen voor hardnekkige vlekken.

 1. Verzamel de benodigdheden: Om deze aanpak te gebruiken, heb je citroensap of azijn nodig, evenals een sprayfles, een spons of een zachte doek en eventueel een borstel.
 2. Bereid de reinigingsoplossing voor: Vul de sprayfles met citroensap of azijn. Als je citroensap gebruikt, kun je vers geperst sap van een citroen gebruiken of vooraf verpakt citroensap uit een flesje. Als je azijn gebruikt, kun je witte azijn of appelazijn gebruiken. Verdun de azijn met een gelijke hoeveelheid water om de oplossing minder zuur te maken, vooral als je een gevoelige coating op je barbecue hebt.
 3. Spuit de oplossing op de barbecue: Spray de citroensap- of azijnoplossing royaal op het oppervlak van je barbecue. Zorg ervoor dat je alle vuile plekken en gebieden met vetresten bedekt. Het zuur in het citroensap of de azijn zal helpen om vet en vuil los te maken en te verwijderen.
 4. Laat het inwerken: Laat de citroensap- of azijnoplossing enige tijd inwerken. Dit kan variëren van 10-30 minuten, afhankelijk van de mate van vuil en de hardnekkigheid van de vlekken. Het zuur zal tijdens het inwerken het vuil en de aangekoekte resten afbreken en losweken, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.
 5. Schrob de barbecue: Gebruik een spons, een zachte doek of een borstel om de barbecue grondig te schrobben. Werk in gelijkmatige, krachtige bewegingen om het vuil los te maken. Concentreer je vooral op de gebieden waar de citroensap- of azijnoplossing is aangebracht. Het zuur zal helpen om vet en vlekken te verwijderen, terwijl de schurende werking van de spons of borstel helpt om hardnekkig vuil te verwijderen.
 6. Spoel af met water: Spoel de barbecue grondig af met water om de citroensap- of azijnoplossing en het losgekomen vuil weg te spoelen. Gebruik bij voorkeur warm water, omdat dit helpt om eventuele achtergebleven resten grondig te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van de barbecue goed afspoelt.
 7. Droog en inspecteer: Nadat je de barbecue hebt afgespoeld, droog je hem grondig af met een schone doek. Zorg ervoor dat je alle vocht verwijdert om roestvorming te voorkomen. Inspecteer de barbecue om te controleren of alle vet- en voedselresten volledig zijn verwijderd. Indien nodig kun je de citroensap- of azijnmethode herhalen of andere reinigingsmethoden toepassen voor hardnekkige vlekken.

 1. Kies een geschikte barbecue-reiniger: Zoek online voor de geschikte barbecue reiniger voor jouw barbecue. Onderin deze blog hebben we al een goede voor jou uitgelicht! Er zijn speciale reinigers verkrijgbaar die specifiek zijn ontworpen voor het reinigen van barbecues. Lees de instructies en aanbevelingen op het etiket zorgvuldig door voordat je een product kiest.
 2. Bereid de barbecue voor: Voordat je de barbecue-reiniger gaat gebruiken, zorg je ervoor dat de barbecue is afgekoeld. Verwijder het grillrooster en andere afneembare onderdelen indien mogelijk. Leg eventueel oud papier of een vuilniszak onder de barbecue om opgevangen vuil op te vangen.
 3. Spray de reiniger op de barbecue: Volg de instructies op de verpakking van de barbecue-reiniger en spray het product gelijkmatig over het oppervlak van de barbecue. Concentreer je vooral op gebieden met vetresten, aangekoekte resten en hardnekkig vuil. Zorg ervoor dat je alle vuile plekken bedekt.
 4. Laat de reiniger intrekken: Laat de barbecue-reiniger enige tijd intrekken volgens de aanbevolen tijd op de verpakking. Dit geeft de reiniger de gelegenheid om het vuil en de aangekoekte resten los te weken en te verzachten, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.
 5. Schrob de barbecue: Gebruik een spons, een zachte doek of een borstel om de barbecue grondig te schrobben. Werk in gelijkmatige, krachtige bewegingen om het vuil los te maken. De barbecue-reiniger helpt bij het afbreken van vet en vuil, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Besteed extra aandacht aan hardnekkige vlekken en aangekoekte resten.
 6. Spoel af met water: Spoel de barbecue grondig af met water om de barbecue-reiniger en het losgekomen vuil weg te spoelen. Gebruik bij voorkeur warm water, omdat dit helpt om eventuele resten grondig te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van de barbecue goed afspoelt.
 7. Droog en inspecteer: Nadat je de barbecue hebt afgespoeld, droog je hem grondig af met een schone doek. Zorg ervoor dat je alle vocht verwijdert om roestvorming te voorkomen. Inspecteer de barbecue om te controleren of alle vet- en voedselresten volledig zijn verwijderd. Indien nodig kun je de barbecue-reiniger methode herhalen of andere reinigingsmethoden toepassen voor hardnekkige vlekken.

Hoe zorg ik er voor dat mijn Barbecue niet vies wordt?

 1. Voorverwarmen en schrapen: Voordat je gaat grillen, verwarm je de barbecue en schraap je de grillroosters schoon met een grillborstel. Dit helpt bij het verwijderen van achtergebleven voedselresten van de vorige keer en bereidt de roosters voor op het grillen.

 2. Gebruik een bakje of aluminiumfolie: Plaats een lekbakje of aluminiumfolie onder het grillrooster om vet en vleessappen op te vangen. Dit voorkomt dat ze op de hete kolen druipen en rook en roet veroorzaken. Verwijder regelmatig het bakje of de folie en reinig ze.

 3. Vet de grillroosters in: Vet de grillroosters in voordat je gaat grillen. Dit helpt voorkomen dat voedsel blijft plakken aan de roosters en vergemakkelijkt het schoonmaken achteraf.

 4. Gebruik een grillmat: Leg een grillmat op het grillrooster voordat je het voedsel plaatst. Dit voorkomt dat voedsel rechtstreeks in contact komt met de roosters en voorkomt dat vet en sappen in de barbecue druppelen. De grillmat kan na gebruik eenvoudig worden gereinigd.

 5. Regelmatig schoonmaken: Maak je barbecue regelmatig schoon, bij voorkeur na elke gebruikssessie. Verwijder voedselresten en aangekoekt vet met behulp van een grillborstel en warm water. Dit voorkomt ophoping van vuil en maakt de barbecue gemakkelijker schoon te houden op de lange termijn.

 6. Onderhoud en bescherming: Bescherm je barbecue tegen weersinvloeden door een afdekhoes te gebruiken wanneer deze niet in gebruik is. Dit voorkomt dat vuil, stof en andere verontreinigingen zich ophopen op het oppervlak. Controleer regelmatig de algemene conditie van je barbecue en voer indien nodig onderhoud uit, zoals het vervangen van versleten onderdelen.

Handige producten voor het schoonmaken van je BBQ

1. Barbecue Hoes

De GrillX Barbecue Hoes is een waterdichte beschermhoes die je barbecue beschermt tegen regen, vocht, stof en vuil. Door je barbecue te bedekken met deze hoes voorkom je dat water in je barbecue terechtkomt, wat roestvorming en andere schade kan veroorzaken. 

Daarnaast beschermt de hoes je barbecue tegen stof en vuil, waardoor het schoonmaken vereenvoudigd wordt. Het gebruik van deze Barbecue Hoes verlengt de levensduur van je barbecue en zorgt ervoor dat je er langer van kunt genieten, terwijl je tegelijkertijd tijd en moeite bespaart bij het schoonmaken.

GrillX Barbecue Hoes

★★★★★
19,95  Op voorraad
as of 27 november 2023 11:25

2. Barbecue Reiniger

De HG Barbecue Reiniger is een ideale keuze voor het reinigen van je barbecue. De krachtige formule van de reiniger is speciaal ontworpen om hardnekkig vuil, vet en aangekoekte resten effectief te verwijderen. 

Het is veilig te gebruiken op verschillende materialen, zonder schade aan te richten. De bijpassende barbecue borstel met stevige borstelharen helpt bij het losmaken van vuil en vet van de grillroosters. Met deze set kun je snel en efficiënt je barbecue reinigen, waardoor deze weer klaar is voor gebruik.

HG Barbecue Reiniger Met Borstel

12,45  Op voorraad
as of 27 november 2023 11:25

3. Barbecue borstel 

De Gohh BBQ Borstel is een handige en veelzijdige tool voor het reinigen van je barbecue. Met een 2-in-1-functie, inclusief een borstel en een schraper, biedt deze borstel een effectieve manier om aangekoekte resten en vet van de grillroosters te verwijderen. De stevige borstelharen en schraper zorgen ervoor dat zelfs hardnekkig vuil en vastzittende resten gemakkelijk kunnen worden verwijderd. 

Gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals roestvrij staal en hittebestendig kunststof, is deze borstel duurzaam en kan hij worden gebruikt op hete barbecues zonder schade. Met deze BBQ borstel heb je een handig gereedschap om je barbecue grondig schoon te maken en klaar te maken voor volgende barbecue-sessies.

Gohh 2 BBQ Borstels met Schraper

★★★★★
37,95  Op voorraad
as of 27 november 2023 11:25

4. BBQ Grill Mat

De Teflon Mat van Rheme is perfect om je barbecue schoon te houden. Het vormt een beschermende barrière tussen voedsel en grillroosters, voorkomt vet- en voedselresten, en vereenvoudigt het schoonmaken. 

Met zijn anti-aanbaklaag is de mat gemakkelijk schoon te maken. Gemaakt van hoogwaardig materiaal en veelzijdig in gebruik, beschermt de Teflon Mat je barbecue en houdt deze in goede staat.

Teflon Grill Mat 5 Stuks

★★★★★
13,50  Niet op voorraad
as of 27 november 2023 11:25

Deel deze blog:

Remy
Remy

Als ervaren producttester en gepassioneerd blogschrijver heb ik jarenlange ervaring in het beoordelen van uiteenlopende producten. Ik help graag consumenten bij het maken van weloverwogen keuzes door het delen van gedetailleerde reviews, waardevolle tips en praktische adviezen. Met mijn toewijding aan het ontdekken van de beste producten op de markt hoop ik dat ik jou kan helpen bij het maken van de beste (online) keuze!

Remy
Remy

Als ervaren producttester en gepassioneerd blogschrijver heb ik jarenlange ervaring in het beoordelen van uiteenlopende producten. Ik help graag consumenten bij het maken van weloverwogen keuzes door het delen van gedetailleerde reviews, waardevolle tips en praktische adviezen. Met mijn toewijding aan het ontdekken van de beste producten op de markt hoop ik dat ik jou kan helpen bij het maken van de beste (online) keuze!

Gerelateerde blogs

Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!