MaakjouwkeuzeMaakjouwkeuze Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!

Alles weten over darten? Ontdek de Ins and Outs van de Dart Regels in onze informatie blog!

Welkom bij ons blog, waar we je meenemen in de spannende wereld van darten, dartsspel varianten en de dart regels hiervan! Of je nu een fervent darter bent die zijn vaardigheden wil aanscherpen, een liefhebber van gezelschapsspellen die op zoek is naar nieuwe avonturen, of gewoon nieuwsgierig bent naar de veelzijdigheid van de dartwereld, je bent hier aan het juiste adres om de juiste dart regels te leren.

Darten, een eeuwenoud spel dat traditioneel wordt gespeeld in pubs en bars, heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie. Maar wist je dat er naast het traditionele darten nog tal van andere dartgerelateerde spellen zijn die je kunt ontdekken en spelen? Van klassieke varianten tot innovatieve twists, er is een enorme verscheidenheid aan spellen die je kunt verkennen en waar je plezier aan kunt beleven.

In dit blog nemen we je mee naar de basisprincipes van het traditionele darten, inclusief de dart regels, technieken en tips om je gooivaardigheden te verbeteren. We zullen je ook kennis laten maken met een breed scala aan andere dartgerelateerde spellen, zoals Cricket, Around the Clock, Killer, Shanghai en nog veel meer. Ontdek de unieke regels en strategieën van elk spel, en misschien ontdek je wel je nieuwe favoriete dartvariant.

Inhoudsopgave

1. De geschiedenis van darten

De oorsprong van darten gaat terug tot de Middeleeuwen, hoewel het spel destijds heel anders werd gespeeld dan tegenwoordig. Hier is een beknopte geschiedenis van het darten:

 • Oudere wortels: Dartachtige spellen hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen. Er zijn aanwijzingen dat er vergelijkbare werpspellen werden gespeeld in het oude Griekenland, Egypte en zelfs bij de inheemse volkeren van Amerika. Deze spellen maakten vaak gebruik van pijl- of speerachtige projectielen.Dartborden: In de 19e eeuw ontstond het moderne dartbord zoals we dat vandaag kennen. In 1896 werd het “clock” dartbord geïntroduceerd door Brian Gamlin. Dit bord verdeelde de ringen en segmenten gelijkmatig en introduceerde de dubbele en tripel ringen. Dit ontwerp legde de basis voor de huidige standaard dartborden.

 • Middeleeuwen: In de Middeleeuwen, met name in Engeland, begon het werpen van pijlen een populair tijdverdrijf te worden. Het werd gezien als een training voor soldaten om hun werpvaardigheden te verbeteren. De pijlen waren destijds echte wapens, en de doelen waren meestal boomstammen of delen van boomstammen.

 • Opkomst van dartborden: Het moderne dartbord zoals we dat vandaag kennen, ontstond in de 19e eeuw. In 1896 introduceerde Brian Gamlin het “clock” dartbord, waarbij de ringen en segmenten gelijkmatig werden verdeeld. Dit ontwerp introduceerde ook de dubbele en tripel ringen, die het spel strategischer maakten. De nummering op het bord is gebaseerd op een ontwerp dat bekendstaat als het “London” of “log cabin” patroon.

 • Pubcultuur: In de 20e eeuw kreeg darten steeds meer populariteit in pubs en bars in het Verenigd Koninkrijk. Het werd een populaire sociale activiteit waar mensen na het werk naartoe gingen om te ontspannen en plezier te hebben. Het spel bood een informele en competitieve sfeer en werd al snel een integraal onderdeel van de Britse pubcultuur.

 • Professionalisering: In de jaren 70 en 80 begon darten zich te professionaliseren. Spelers zoals Eric Bristow en John Lowe werden beroemdheden en droegen bij aan de groeiende populariteit van de sport. In 1978 werd de British Darts Organisation (BDO) opgericht als de belangrijkste organisatie voor darts in het Verenigd Koninkrijk. De BDO organiseerde het wereldkampioenschap, dat een van de meest prestigieuze darttoernooien werd.

 • Televisie-uitzendingen en groei: De opkomst van televisie had een enorme impact op de populariteit van darten. In 1972 werd het wereldkampioenschap van de BDO voor het eerst op televisie uitgezonden. Dit bracht het spel bij een groter publiek en vergrootte de interesse en deelname. In de jaren 90 begon de Professional Darts Corporation (PDC) zich te ontwikkelen als een alternatieve organisatie voor professionele darts. De PDC organiseerde haar eigen wereldkampioenschap en trok prominente spelers aan.

 • Internationale groei: Darten begon zich uit te breiden naar andere delen van de wereld. Het spel kreeg vooral populariteit in Nederland, waar spelers zoals Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen grote successen behaalden. Darttoernooien en competities werden wereldwijd georganiseerd, waardoor de sport internationale erkenning kreeg.  

Vandaag de dag wordt darten wereldwijd beoefend en zijn er professionele competities en toernooien die grote aantallen toeschouwers trekken. Het spel heeft een lange weg afgelegd van zijn oorsprong als een informeel pubspel naar een gerespecteerde en gevolgde sport.

2. Basisinformatie over darten

Voordat je begint met darten, zijn er enkele basisinformatie en benodigdheden die handig zijn om te weten. Hier is een lijst met belangrijke punten:

 1. Dartbord: Je hebt een dartbord nodig om te kunnen darten. Een standaard dartbord heeft een diameter van 45,7 centimeter en is onderverdeeld in verschillende segmenten. Een goed dartbord kan de ervaring van darten erg beïnvloeden. Er zijn ook enkele verschillen per dartbord en de materialen hiervan. Lees hier onze blog over de beste dartborden van 2023!

 2. Segmenten: Het dartbord is verdeeld in verschillende segmenten, waaronder de getallen 1 tot en met 20 en de bull’s-eye. Elk segment heeft een waarde (enkel = 1 punt, dubbel = 2 punten, tripel = 3 punten) behalve de bull’s-eye (meestal 25 punten voor de buitenste ring en 50 punten voor de binnenste ring).

 3. Dartpijlen: Je hebt dartpijlen nodig om te gooien. Een set dartpijlen bestaat meestal uit drie pijlen. Dartpijlen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, gewichten en materialen. Het is belangrijk om pijlen te kiezen die comfortabel en goed gebalanceerd aanvoelen. Als je meer wilt lezen over de beste dartpijlen die verkrijgbaar zijn, klik dan hier om de blog te lezen over de beste dartpijlen van 2023!

 4. Gooilijn: Er moet een gooilijn (ook wel oche genoemd) op de grond worden gemarkeerd, die aangeeft vanaf welk punt je moet gooien. De officiële afstand tussen de gooilijn en het dartbord is 2,37 meter.

 5. Scorebord: Om de scores bij te houden, heb je een scorebord nodig. Dit kan een elektronisch scorebord, een whiteboard of een scorekaart zijn. Hierop kun je de scores van de spelers noteren en de voortgang van het spel bijhouden.

 6. Regels: Het is belangrijk om de basisregels van darten te begrijpen voordat je begint. Dit omvat het begrijpen van het puntensysteem, de gooi volgorde en eventuele spelvarianten of speciale regels die je wilt spelen.

 7. Oefening: Darten vereist oefening en consistentie om beter te worden. Het is handig om wat tijd te besteden aan het oefenen van je gooitechniek en het verbeteren van je nauwkeurigheid.

 8. Veiligheid: Zorg ervoor dat je darts speelt in een veilige omgeving. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rond het dartbord en dat er geen mensen of voorwerpen in de baan van de dartpijlen staan.

Dit zijn enkele basisinformatie die je moet weten voordat je begint met darten. Met deze kennis en de juiste benodigdheden kun je plezier hebben en je vaardigheden in het darten ontwikkelen.

3. Meest populaire dartspellen

Er zijn verschillende soorten dartspellen die mensen kunnen spelen. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 1. 301/501/1001: Deze spellen zijn vergelijkbaar met het traditionele 501-spel, waarbij elke speler begint met een bepaald puntenaantal (301, 501 of 1001) en probeert dit zo snel mogelijk naar precies nul te brengen door punten af te trekken met elke worp. Het verschil tussen deze varianten zit in het startpunt van de spelers.
 2. Cricket: Dit spel vereist strategie en vaardigheid. Het doel is om de cijfers 15 t/m 20 en de bull’s-eye te sluiten voordat je tegenstander dat doet. Je moet elk cijfer drie keer raken voordat het als gesloten telt, en het raken van de bull’s-eye telt als twee gesloten vakken.
 3. Around the World: In dit spel moeten spelers proberen elk nummer op het dartbord in volgorde te raken, beginnend bij 1 en eindigend bij 20. Je moet elk nummer raken voordat je naar het volgende kunt gaan. De speler die als eerste alle nummers heeft geraakt, wint het spel.
 4. Halve-it: Bij dit spel begint elke speler met een bepaald aantal punten, meestal 301 of 501. Elke speler gooit één pijl per beurt en de score wordt gehalveerd als de pijl het bord raakt. Het doel is om zo snel mogelijk naar precies nul te gaan door je score te halveren.
 5. Shanghai: Dit is een spel waarbij je op één specifiek nummer richt, afhankelijk van de ronde. In de eerste ronde is het doel om de enkele vakken van nummer 1 te raken, in de tweede ronde de dubbele vakken van nummer 2, enzovoort. De speler die de hoogste score behaalt na alle rondes, wint het spel.
 6. Baseball: Baseball is een leuk dartspel dat is gebaseerd op honkbalregels. Spelers moeten proberen punten te scoren door specifieke segmenten te raken die overeenkomen met de honken (eerste honk, tweede honk, derde honk en thuisplaat). Elke speler heeft een bepaald aantal beurten om de honken te doorlopen en punten te scoren.
 7. Tactics: Tactics is een strategisch dartspel waarbij spelers proberen specifieke segmenten van het dartbord te raken op basis van een vooraf bepaalde volgorde. Elke speler heeft zijn eigen set te raken segmenten en moet deze voltooien voordat hij/zij op de dubbele of tripel vakken kan mikken.
 8. Killer: Bij het spel Killer is het de bedoeling dat je een pijl in jouw eigen vak gooit, zodat jij jezelf killer maakt. Wanneer jij jezelf toch killer hebt gegooid is het jouw beurt om punten van je tegenstanders af te gooien door in hun vak te gooien. De laatste speler die overblijft wint. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van dartspellen. Er zijn nog veel meer variaties en varianten die je kunt spelen, afhankelijk van je voorkeuren en de regels die je wilt volgen. Hieronder leggen we de spelregels per dartspel verder uit, zodat jij met je vrienden direct kunt beginnen met de uitdagende en vermakende dartspellen!

4. De dart regels per spel

Ontdek de opwinding en variatie van de meest populaire dartspellen en de dart regels hiervan. Van het klassieke 501 tot het strategische Cricket en het uitdagende Killer, deze spellen bieden eindeloos plezier voor zowel beginners als ervaren darters. Of je nu op zoek bent naar een competitieve uitdaging of gewoon wilt genieten van een ontspannen avond met vrienden, deze dartspellen hebben voor elk wat wils. Lees verder om per dartsspel te ontdekken wat de dart regels zijn en ontdek hoe deze unieke spellen gespeeld moeten worden!

4.1 De spelregels van het tradionele dartspel  301/501/1001

Het traditionele darten, ook wel bekend als het spel 501, wordt gespeeld met een dartbord en drie darts. Hier zijn de dart regels van het traditionele darten:

 1. Het dartbord: Het dartbord is verdeeld in 20 genummerde segmenten, van 1 tot 20. Elk segment heeft een dubbele ring (buitenkant), een enkele ring (binnenkant) en een triple ring (binnenste ring van de segmenten). In het midden van het bord bevindt zich het bullseye-segment, bestaande uit de binnenste bullseye (rood) en de buitenste bullseye (groen).

 2. Startscore: Elk spel begint met een startscore van 501 (of een ander afgesproken getal). Spelers proberen deze score zo snel mogelijk naar nul terug te brengen.

 3. Worpen: Elke speler gooit drie darts per beurt. De werplijn (ook wel “oche” genoemd) bevindt zich op een afstand van 2,37 meter van het dartbord.

 4. Scoren: De score van een worp wordt bepaald door het segment waarin de dart landt. Een dart die landt in het buitenste gedeelte van een segment (dubbel) telt tweemaal de waarde van dat segment. Een dart die landt in het binnenste gedeelte van een segment (enkel) telt als de waarde van dat segment. Een dart die landt in de triple ring telt driemaal de waarde van dat segment. Bijvoorbeeld, een dart die landt in het 20-segment zou 20 punten opleveren, terwijl een dart in de triple 20 60 punten oplevert.

 5. Aftrekken: De score wordt afgetrokken van de startscore na elke beurt. Spelers proberen de score zo snel mogelijk naar nul te brengen. Om uit te gaan, moet een speler eindigen met een dubbel segment, bijvoorbeeld dubbel 20 om een score van precies nul te bereiken.

 6. Strafpunten: Als een speler een score heeft die hoger is dan wat nodig is om uit te gaan (meestal minder dan 170), wordt de beurt ongeldig verklaard en blijft de score onveranderd. Dit wordt “bust” genoemd en de speler behoudt zijn oorspronkelijke score.

 7. Winnaar: De eerste speler die zijn startscore van 501 (of een ander afgesproken getal) naar nul brengt, wint het spel.

Dit zijn de basisregels van het traditionele darten. Er zijn ook verschillende varianten en spelregels die kunnen variëren, zoals het spelen van een ander startscore, het toepassen van “double-in” (waarbij een speler eerst een dubbel segment moet raken om te beginnen) en “double-out” (waarbij een speler moet eindigen met een dubbel segment om uit te gaan).

4.1.2 Hoe werkt de puntentelling bij darten?

Bij darten is de puntentelling gebaseerd op het scoren van punten door dartpijlen in specifieke segmenten op het dartbord te gooien. De puntentelling kan variëren afhankelijk van het spel dat je speelt, maar ik zal de basisprincipes uitleggen.

 1. Getallen op het dartbord: Het dartbord is verdeeld in verschillende segmenten met getallen van 1 tot en met 20. Elke getalzone heeft een enkel segment, een dubbel segment en een tripel segment. Het dubbele segment heeft een dunne buitenste ring en het tripel segment heeft een dunne binnenste ring. Het getal 20 bevindt zich meestal bovenaan, gevolgd door 1 aan de onderkant van het dartbord.

 2. Bull’s-eye: Het dartbord heeft ook een bull’s-eye, het centrale punt op het bord. De bull’s-eye bestaat uit twee delen: de buitenste bull (ook wel single bull genoemd) en de binnenste bull (ook wel double bull of bullseye genoemd). De buitenste bull is meestal 25 punten waard, terwijl de binnenste bull 50 punten waard is.

 3. Punten toekennen: Afhankelijk van het segment waarin je de dartpijl gooit, worden punten toegekend. Hier zijn de basisregels voor het toekennen van punten:

  • Enkel segment: Een dartpijl die in het enkele segment van een bepaald getal terechtkomt, levert de waarde van dat getal op. Bijvoorbeeld, een dartpijl in het enkele segment van 17 levert 17 punten op.

  • Dubbel segment: Een dartpijl die in het dubbel segment van een bepaald getal terechtkomt, levert tweemaal de waarde van dat getal op. Bijvoorbeeld, een dartpijl in het dubbel segment van 17 levert 34 punten op (17 x 2).

  • Tripel segment: Een dartpijl die in het tripel segment van een bepaald getal terechtkomt, levert driemaal de waarde van dat getal op. Bijvoorbeeld, een dartpijl in het tripel segment van 17 levert 51 punten op (17 x 3).

  • Bull’s-eye: Een dartpijl die in de buitenste bull’s-eye landt, levert meestal 25 punten op. Een dartpijl die in de binnenste bull’s-eye (double bull) landt, levert meestal 50 punten op.

 4. Aftrekken van de score: Na elke beurt worden de behaalde punten afgetrokken van het totaal. Het doel is om de score vanaf een bepaald startpunt (bijvoorbeeld 501 of 301) naar nul te brengen. Je moet eindigen met een dubbel segment, dus de laatste dartpijl moet in het dubbel segment van het overgebleven getal terechtkomen.

 5. Bounce-outs en ongeldige worpen: Als een dartpijl uit het dartbord stuitert of niet in een geldig segment terecht.

4.2 De darts regels van het spel Cricket

Cricket is een populair dartspel dat strategie en nauwkeurigheid vereist. Het doel van Cricket is om punten te scoren door specifieke segmenten op het dartbord te raken en deze segmenten te “sluiten” voordat je tegenstander dat doet. Hier is hoe Cricket werkt:

 1. Spelers: Cricket kan met twee of meer spelers worden gespeeld, maar het wordt meestal met twee spelers of teams van twee spelers gespeeld.

 2. Segmenten: In Cricket worden de getallen 15 tot en met 20 en de bull’s-eye gebruikt. Deze getallen worden vaak de “targets” genoemd.

 3. Openen: Elk spel begint met het “openen” van de targets. Dit betekent dat spelers punten moeten scoren op de targets om ze te openen. Om een target te openen, moet een speler driemaal het specifieke segment raken (enkele, dubbele of tripel). Bijvoorbeeld, om het getal 20 te openen, moet een speler drie pijlen gooien en minstens één pijl in het 20-segment raken.

 4. Punten scoren: Nadat een target is geopend, kunnen spelers punten scoren op dat getal. Elke keer dat een speler het geopende segment raakt, scoort hij punten. Voor enkele segmenten wordt de waarde van het getal toegekend (bijvoorbeeld, een enkele 20 is 20 punten). Voor dubbele segmenten wordt de waarde van het getal vermenigvuldigd met twee, en voor tripel segmenten wordt de waarde vermenigvuldigd met drie. Het doel is om zo veel mogelijk punten te scoren op de geopende targets.

 5. Sluiten: Terwijl spelers punten proberen te scoren op de geopende targets, probeert elke speler ook de targets van zijn tegenstander te “sluiten”. Dit betekent dat een speler hetzelfde segment van de tegenstander moet raken voordat de tegenstander dat doet. Als een speler bijvoorbeeld al het getal 15 heeft geopend en zijn tegenstander heeft dat nog niet gedaan, kan de speler punten scoren op 15 en tegelijkertijd voorkomen dat de tegenstander punten scoort op dat getal.

 6. Wedstrijdwinnaar: Het spel gaat door totdat alle targets zijn geopend en gesloten. De speler of het team met de hoogste score op de geopende en gesloten targets wint het spel.

Cricket is een spel van strategie, omdat spelers moeten beslissen of ze punten willen scoren op geopende targets of dat ze zich willen concentreren op het sluiten van de targets van hun tegenstander. Het vereist ook nauwkeurigheid om consistent de gewenste targets te raken.

Het spel kan worden aangepast met extra regels, zoals het vereisen van het raken van de bull’s-eye om te openen of het toekennen van punten voor gesloten targets. Deze variaties kunnen het spel verder verrijken en aanpassen aan de voorkeuren van de spelers.

4.3 De dart regels van het spel Around the World

Around the Clock is een eenvoudig dartspel dat draait om het raken van alle nummers op het dartbord in volgorde, beginnend bij 1 en eindigend bij 20. Hier is hoe Around the Clock werkt:

 1. Spelers: Around the Clock kan met twee of meer spelers worden gespeeld, maar het wordt meestal met twee spelers gespeeld.

 2. Doel: Het doel van Around the Clock is om elk nummer op het dartbord in volgorde te raken, te beginnen bij 1 en door te gaan tot en met 20.

 3. Volgorde: De spelers moeten proberen de nummers in oplopende volgorde te raken, één nummer tegelijk. Je begint met het nummer 1 en gaat verder naar 2, 3, enzovoort, totdat je bij het nummer 20 komt. Daarna wordt de bull’s-eye als laatste geraakt.

 4. Beurten: Spelers gooien om de beurt drie pijlen per beurt. Elke speler gooit zijn drie pijlen en probeert het specifieke nummer te raken dat op dat moment aan de beurt is. Als een speler het juiste nummer raakt, gaat hij/zij door naar het volgende nummer.

 5. Voortgang: Spelers moeten het huidige nummer raken voordat ze naar het volgende nummer kunnen gaan. Als een speler er niet in slaagt het juiste nummer te raken, blijft hij/zij proberen totdat het lukt voordat hij/zij naar het volgende nummer kan gaan.

 6. Afwerking: Het spel gaat door totdat een speler erin slaagt om alle nummers in de juiste volgorde te raken, van 1 tot en met 20, en vervolgens de bull’s-eye. De speler die als eerste alle nummers en de bull’s-eye heeft geraakt, wint het spel.

Het doel van Around the Clock is om je werpvaardigheden te verbeteren en consistentie te ontwikkelen in het raken van verschillende nummers op het dartbord. Het spel kan worden aangepast door extra regels toe te voegen, zoals het vereisen van een dubbel of tripel hit om door te gaan naar het volgende nummer, om het uitdagender te maken.

Around the Clock is ook een handig oefenspel omdat het je dwingt om te oefenen op alle nummers op het dartbord en helpt om je precisie en consistentie te verbeteren bij het raken van verschillende doelen.

4.4 De darts regels van het spel Halve It

Halve It is een spannend dartspel waarbij spelers proberen hun scores op elk segment van het dartbord te halveren. Het doel is om consistentie en precisie te tonen bij het raken van verschillende doelen. Hier is hoe Halve It werkt:

 1. Spelers: Halve It kan met twee of meer spelers worden gespeeld, maar het wordt meestal met twee spelers gespeeld.

 2. Nummers: In Halve It worden alle nummers op het dartbord, van 1 tot en met 20, gebruikt, evenals de bull’s-eye.

 3. Ronde: Het spel begint met ronde 1, waarbij spelers proberen punten te scoren op het nummer 1. Elke ronde is gewijd aan een specifiek nummer op het dartbord.

 4. Scores halveren: Het doel van elke ronde is om de score op het huidige nummer te halveren. Spelers gooien drie pijlen per beurt en proberen het enkele, dubbele of tripel vak van het huidige nummer te raken. De som van de scores van de drie pijlen wordt genoteerd.

 5. Halvering: Nadat een speler zijn beurt heeft voltooid, wordt zijn score op het huidige nummer gehalveerd. Als de som van de scores van de drie pijlen bijvoorbeeld 60 is, wordt de score gehalveerd naar 30.

 6. Strafpunten: Als een speler er niet in slaagt zijn score op het huidige nummer te halveren, krijgt hij strafpunten. De strafpunten zijn meestal gelijk aan de oorspronkelijke score voordat deze werd gehalveerd. Bijvoorbeeld, als een speler een score van 60 niet kan halveren, krijgt hij 60 strafpunten.

 7. Voortgang: Het spel gaat door met de volgende ronde, waarbij spelers proberen hun score op het volgende nummer te halveren. Dit gaat door totdat alle nummers van 1 tot en met 20 zijn gespeeld.

 8. Wedstrijdwinnaar: Aan het einde van het spel wint de speler met de laagste totale score. Het doel is om je scores op elk nummer zo laag mogelijk te houden door ze te halveren.

Halve It is een spel dat strategie en consistentie vereist. Spelers moeten beslissen wanneer ze moeten streven naar hogere scores door te mikken op de dubbele of tripel vakken, en wanneer ze veilig moeten spelen en proberen hun score te halveren. Het spel kan worden aangepast door regels toe te voegen, zoals het vereisen van het halveren van de score met een dubbel of tripel hit.

Halve It biedt een uitdagende en leuke ervaring voor dartspelers van alle niveaus, omdat het de vaardigheden van nauwkeurigheid en beheersing van verschillende segmenten van het dartbord test.

4.5 De dartregels van het dartspel Shanghai

Shanghai is een leuk en uitdagend dartspel dat draait om het raken van specifieke segmenten op het dartbord. Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren door het enkele, dubbele en tripel vak van een bepaald nummer te raken, evenals de bull’s-eye. Hier is hoe Shanghai werkt:

 1. Spelers: Shanghai kan met twee of meer spelers worden gespeeld, maar het wordt meestal met twee spelers gespeeld.

 2. Nummers: In Shanghai wordt elk nummer op het dartbord, van 1 tot en met 20, gebruikt, evenals de bull’s-eye. Dit betekent dat er in totaal 21 rondes zijn.

 3. Ronde: Het spel begint met ronde 1, waarbij spelers proberen punten te scoren op het nummer 1. In elke ronde moet een speler proberen het enkele, dubbele en tripel vak van het huidige nummer te raken, evenals de bull’s-eye.

 4. Punten scoren: Spelers verdienen punten door de verschillende vakken op het dartbord te raken. Elke keer dat een speler het enkele vak van het huidige nummer raakt, scoort hij één punt. Het dubbele vak is goed voor twee punten en het tripel vak is goed voor drie punten. Als een speler de bull’s-eye raakt, scoort hij vijf punten.

 5. Shanghai: Het speciale aspect van Shanghai is dat er een “Shanghai” mogelijkheid is. Een “Shanghai” betekent dat een speler erin slaagt om alle drie de vakken (enkel, dubbel en tripel) van het huidige nummer te raken voordat hij doorgaat naar het volgende nummer. Als een speler een Shanghai gooit, krijgt hij direct het aantal punten dat overeenkomt met het huidige nummer, ongeacht het aantal behaalde punten in voorgaande rondes.

 6. Wedstrijdwinnaar: Het spel gaat door totdat alle 21 rondes zijn voltooid. De speler met de hoogste totale score aan het einde van het spel wint.

Shanghai is een spel dat strategie, nauwkeurigheid en behendigheid vereist. Spelers moeten beslissen wanneer ze moeten mikken op de dubbele en tripel vakken voor hogere punten, en wanneer ze moeten streven naar een Shanghai om een boost in punten te krijgen. Het spel kan worden aangepast door het toevoegen van regels, zoals het vereisen van het raken van de bull’s-eye voordat een speler kan beginnen met scoren op de nummers.

Shanghai is een opwindend en competitief spel dat een leuke uitdaging biedt voor dartliefhebbers van alle niveaus.

4.6 De darts regels van het dartspel Baseball

Baseball is een leuk en interactief dartspel dat is gebaseerd op het populaire Amerikaanse honkbalspel. Het doel is om punten te scoren door specifieke segmenten op het dartbord te raken en “honken” te bereiken. Hier is hoe Baseball werkt:

 1. Spelers: Baseball kan met twee of meer spelers worden gespeeld, maar het wordt meestal met twee spelers gespeeld.

 2. Innings: Net als bij honkbal bestaat Baseball uit negen innings. Elke inning vertegenwoordigt een ronde waarin spelers proberen punten te scoren.

 3. Segmenten: In Baseball worden specifieke segmenten op het dartbord gebruikt om honken te vertegenwoordigen. Gewoonlijk worden de segmenten 1 tot en met 9 gebruikt, waarbij elk segment overeenkomt met een honk. De bull’s-eye kan ook worden gebruikt als de “home base”.

 4. Lopen: Spelers proberen “lopen” te maken door het bijbehorende segment te raken. Bijvoorbeeld, als een speler het segment 3 raakt, wordt hij/zij beschouwd als op het derde honk. Als een speler de bull’s-eye raakt, wordt hij/zij beschouwd als op de home base.

 5. Punten scoren: Spelers scoren punten door honken te bereiken en punten te verdienen op basis van de bereikte honken. Bijvoorbeeld, als een speler erin slaagt om het tweede honk te bereiken, scoort hij/zij 2 punten. Als de speler daarna het derde honk bereikt, scoort hij/zij 3 extra punten, wat resulteert in een totaal van 5 punten. Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren door de honken te bereiken en de bijbehorende punten te verdienen.

 6. Uit: Als een speler er niet in slaagt het juiste segment te raken of een segment raakt dat al bezet is door de tegenstander, wordt hij/zij “uit” genoemd. Dit betekent dat er geen punten worden gescoord en de speler zijn beurt beëindigt.

 7. Wedstrijdwinnaar: Het spel gaat door tot alle negen innings zijn gespeeld. Aan het einde van het spel wint de speler met de hoogste totale score.

Baseball is een interactief dartspel dat strategie en nauwkeurigheid vereist. Spelers moeten beslissen welke segmenten ze moeten raken om honken te bereiken en punten te scoren. Het spel kan ook worden aangepast met extra regels, zoals het vereisen van specifieke combinaties van segmenten om punten te verdienen.

Baseball biedt een leuke en competitieve dartervaring, en het is vooral populair onder spelers die van honkbal houden. Het combineert de precisie van darten met het plezier van het honkbalspel.

4.7 Dartregels van het dart spel Tactics

Tactics is een dartspel dat draait om het scoren van specifieke doelen op het dartbord en het strategisch beïnvloeden van de score van je tegenstander. Het doel is om als eerste alle doelen te halen en de hoogste totale score te behalen. Hier is hoe Tactics werkt:

 1. Spelers: Tactics kan met twee of meer spelers worden gespeeld, maar het wordt meestal met twee spelers gespeeld.

 2. Segmenten: In Tactics worden specifieke segmenten op het dartbord gebruikt. Dit omvat meestal de getallen 1 tot en met 20 en de bull’s-eye. Daarnaast worden er vaak extra doelen toegevoegd, zoals dubbele of tripel segmenten.

 3. Doelen: Elk spel heeft zijn eigen set van doelen die spelers moeten behalen. Dit kunnen verschillende combinaties van nummers en segmenten zijn. Bijvoorbeeld, een doel kan zijn om drie pijlen in elk van de getallen 15, 16 en 17 te gooien, gevolgd door een dubbele bull’s-eye.

 4. Punten scoren: Spelers scoren punten door hun doelen te bereiken. Elke keer dat een speler een doel bereikt, verdient hij punten. De punten kunnen worden toegewezen op basis van de waarde van het getal, het segmenttype (enkel, dubbel, tripel) of een andere vooraf bepaalde regel. Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren door de gestelde doelen te behalen.

 5. Verstoren van de score van de tegenstander: Een belangrijk aspect van Tactics is het vermogen om de score van je tegenstander te verstoren. Dit kan worden bereikt door doelen van je tegenstander ongedaan te maken. Bijvoorbeeld, als je tegenstander een doel heeft behaald door drie pijlen in het getal 18 te gooien, kun je proberen dit ongedaan te maken door jouw drie pijlen ook in het getal 18 te gooien en daarmee zijn score op dat doel te elimineren.

 6. Wedstrijdwinnaar: Het spel gaat door totdat een speler alle gestelde doelen heeft bereikt en de hoogste totale score heeft. Deze speler wordt dan uitgeroepen tot de winnaar van de wedstrijd.

Tactics is een spel dat strategie, precisie en het vermogen om de score van je tegenstander te beïnvloeden vereist. Spelers moeten beslissen welke doelen ze moeten nastreven en welke doelen ze moeten verstoren om hun kansen op winst te vergroten. Het spel kan worden aangepast met verschillende doelen en regels, afhankelijk van de voorkeur van de spelers.

Tactics biedt een uitdagende en competitieve dartervaring waarbij spelers zowel hun eigen score als die van hun tegenstander in de gaten moeten houden om de overwinning te behalen.

 

4.8 De dartregels van het spel Killer

Killer is een populair en spannend dartspel dat gespeeld wordt door meerdere spelers. Het doel van het spel is om de andere spelers uit te schakelen door specifieke segmenten op het dartbord te raken. Hier is hoe Killer werkt:

 1. Spelers: Killer kan met twee of meer spelers worden gespeeld. Het aantal spelers kan variëren, afhankelijk van de voorkeur en het aantal beschikbare dartborden.

 2. Nummers: In Killer worden meestal de nummers 1 tot en met 20 en de bull’s-eye gebruikt. Elke speler kiest een “moordenaarsnummer” dat hem of haar vertegenwoordigt tijdens het spel.

 3. Startvolgorde: De startvolgorde wordt bepaald door de spelers. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gooien van één pijl per speler, waarbij de speler met het dichtstbijzijnde segment bij het centrum begint.

 4. Moordenaarsnummer: Elke speler heeft een toegewezen moordenaarsnummer dat hij of zij moet verdedigen. Dit is meestal een van de nummers 1 tot en met 20. Als er bijvoorbeeld vijf spelers zijn, kunnen de moordenaarsnummers 1, 5, 9, 13 en 17 zijn.

 5. Punten scoren: Het spel begint met het proberen te scoren op het moordenaarsnummer van de andere spelers. Spelers moeten proberen het enkele, dubbele of tripel vak van het moordenaarsnummer te raken om punten te scoren. Elke keer dat een speler het moordenaarsnummer van een tegenstander raakt, verdient hij één punt.

 6. Uitschakeling: Als een speler vijf punten heeft gescoord op het moordenaarsnummer van een andere speler, wordt die speler uitgeschakeld en is hij of zij niet langer in staat punten te scoren. Het doel is dus om alle andere spelers uit te schakelen en als laatste over te blijven.

 7. Verdediging: Tijdens het spel moeten spelers hun eigen moordenaarsnummer beschermen. Als een speler zijn eigen moordenaarsnummer raakt, worden de punten niet toegekend en verliest hij of zij zijn beurt.

 8. Wedstrijdwinnaar: Het spel gaat door totdat er één speler overblijft. Deze speler wordt uitgeroepen tot de winnaar van het spel.

Killer is een dynamisch en competitief dartspel dat strategie, nauwkeurigheid en het vermogen om andere spelers uit te schakelen vereist. Spelers moeten zowel aanvallen door punten te scoren op de moordenaarsnummers van andere spelers, als zich verdedigen door hun eigen moordenaarsnummer te beschermen. Het spel kan worden aangepast met verschillende regels en varianten, afhankelijk van de voorkeur van de spelers.

Killer biedt een opwindende en interactieve dartervaring, waarbij spelers elkaar uitdagen en strijden om de laatste speler te zijn die overblijft.

Deel deze blog:

Branko
Branko

Ik ben Branko, een gepassioneerde en ervaren blog schrijver. Met een achtergrond in copywriting heb ik de kennis en vaardigheden om boeiende en informatieve content te creëren die mijn lezers aanspreekt.

Mijn passie voor schrijven begon op jonge leeftijd en is uitgegroeid tot een bloeiende carrière als blogger. Mijn schrijfstijl is helder, beknopt en boeiend, en ik hecht veel waarde aan kwaliteit en nauwkeurigheid in mijn werk.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kansen om mijn schrijfvaardigheden te verbeteren en mijn horizon te verbreden.

Branko
Branko

Ik ben Branko, een gepassioneerde en ervaren blog schrijver. Met een achtergrond in copywriting heb ik de kennis en vaardigheden om boeiende en informatieve content te creëren die mijn lezers aanspreekt.

Mijn passie voor schrijven begon op jonge leeftijd en is uitgegroeid tot een bloeiende carrière als blogger. Mijn schrijfstijl is helder, beknopt en boeiend, en ik hecht veel waarde aan kwaliteit en nauwkeurigheid in mijn werk.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kansen om mijn schrijfvaardigheden te verbeteren en mijn horizon te verbreden.

Gerelateerde blogs

Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!