MaakjouwkeuzeMaakjouwkeuze Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!

Hoe kan ik veilig mijn barbecue aansteken?

Hoe kan ik veilig mijn barbecue aansteken?

Barbecueën is een heerlijke manier om van het buitenleven en lekker eten te genieten, maar het kan ook gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt gedaan. Deze gids leidt je stap voor stap door het veilig aansteken van een barbecue. We beginnen met de benodigdheden om de barbecue aan te steken en ervoor te zorgen dat deze actie veilig verloopt. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je de barbecue aansteekt, zorg ervoor dat je de volgende items bij de hand hebt. De items zijn vaak verkrijgbaar bij verschillende online webshops of lokale winkels zoals supermarkten of bouwmarkten:

Kies ik voor Houtskool of Briketten?

houtskool
briketten

Het kiezen tussen houtskool en briketten hangt af van je kookstijl, de smaak die je wilt bereiken, en hoe lang je van plan bent te barbecueën.

  • Houtskool brandt heter en sneller dan briketten. Het geeft ook een meer uitgesproken rokerige smaak aan het voedsel, wat sommige mensen erg lekker vinden. Houtskool is een goede keuze als je snel wilt grillen, zoals steaks, hamburgers of groenten. Maar omdat het sneller brandt, moet je mogelijk meer houtskool toevoegen als je van plan bent om langer te grillen.

  • Briketten branden langer en produceren een meer consistente hitte dan houtskool. Dit maakt ze ideaal voor slow-cooking gerechten zoals pulled pork of ribs die een langere kooktijd nodig hebben. Briketten hebben echter niet die sterke rokerige smaak zoals houtskool. Sommige soorten briketten kunnen ook vulstoffen of bindmiddelen bevatten, dus je wilt misschien natuurlijke of hoogwaardige briketten kiezen om ongewenste chemicaliën te vermijden.

Het aansteken van houtskool en briketten is in principe hetzelfde, ongeacht welke methode je kiest. Zowel aanmaakblokjes, aanmaakvloeistof als een barbecuestarter kunnen zowel met houtskool als briketten worden gebruikt. Het belangrijkste om te onthouden is dat houtskool sneller zal ontbranden en branden, terwijl briketten mogelijk wat langer nodig hebben om te ontbranden, maar langer blijven branden.

Barbecue aansteken op 3 verschillende manieren!

Methode 1: Aanmaakblokjes 

1. Plaats een paar aanmaakblokjes verspreid over de bodem van de barbecue.

2. Bedek de aanmaakblokjes met houtskool of briketten, maar zorg ervoor dat je de blokjes nog steeds kunt aansteken.

3. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer of aansteker. Zorg ervoor dat je dit doet zonder je handen te verbranden!

Methode 2: Aanmaakvloeistof

1. Stapel de houtskool of briketten op in de barbecue.

2. Giet wat aanmaakvloeistof over de houtskool of briketten. Laat het een paar minuten intrekken.

3. Steek de barbecue aan met een lange lucifer of aansteker. Blijf op veilige afstand om te voorkomen dat je je verbrandt.

Methode: 3. Barbecue Starters / Brikketten starters

Barbecue starters zijn hulpmiddelen zoals brikettenstarters die het aansteken van de barbecue vergemakkelijken. Elke starter werkt op zijn eigen manier, dus het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Bekijk hier ons advies over 5 beste bbq aanstekers. En bekijk hiernaast de instructie video van een brikettenstarter

Wanneer Weet Je of De Barbecue Warm Is?

De temperatuur van je barbecue controleren is belangrijk om te zorgen dat je voedsel correct en gelijkmatig wordt gekookt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Eén populaire methode is de handtest. Hierbij houd je je hand op een bepaalde afstand boven het rooster van de barbecue en meet je hoe lang je je hand daar comfortabel kunt houden voordat de hitte te intens wordt.

  • Hoge hitte (230-260°C): Je kunt je hand 2-4 seconden houden op een afstand van ongeveer 12 cm van het rooster.
  • Medium hitte (175-200°C): Je kunt je hand 5-7 seconden houden op dezelfde afstand.
  • Lage hitte (120-150°C): Je kunt je hand 10-12 seconden houden op dezelfde afstand.

Let op: Zorg ervoor dat je veilig bent tijdens deze test. Gebruik een hittebestendige handschoen en blijf alert om te voorkomen dat je je verbrandt.

Een andere, nauwkeurigere manier om de temperatuur van je barbecue te controleren is door het gebruik van een barbecuethermometer. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, van eenvoudige analoge modellen tot geavanceerdere digitale thermometers die je met een app op je telefoon kunt bedienen.

Sommige barbecue-grills hebben een ingebouwde thermometer in de deksel. Hoewel dit handig is, moet je je ervan bewust zijn dat de temperatuur bij het rooster, waar je voedsel wordt gekookt, enigszins kan variëren van de temperatuur bij de deksel.

Het leren beheersen van de temperatuur van je barbecue kan enige oefening vergen, maar het is de moeite waard om de juiste techniek te leren, omdat dit een groot verschil kan maken in de kwaliteit van je gegrilde voedsel.

Deel deze blog:

Remy
Remy

Als ervaren producttester en gepassioneerd blogschrijver heb ik jarenlange ervaring in het beoordelen van uiteenlopende producten. Ik help graag consumenten bij het maken van weloverwogen keuzes door het delen van gedetailleerde reviews, waardevolle tips en praktische adviezen. Met mijn toewijding aan het ontdekken van de beste producten op de markt hoop ik dat ik jou kan helpen bij het maken van de beste (online) keuze!

Remy
Remy

Als ervaren producttester en gepassioneerd blogschrijver heb ik jarenlange ervaring in het beoordelen van uiteenlopende producten. Ik help graag consumenten bij het maken van weloverwogen keuzes door het delen van gedetailleerde reviews, waardevolle tips en praktische adviezen. Met mijn toewijding aan het ontdekken van de beste producten op de markt hoop ik dat ik jou kan helpen bij het maken van de beste (online) keuze!

Gerelateerde Blogs

Ben jij op zoek naar het beste product in een specifieke categorie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken producten om je een betrouwbaar en eerlijk aankoopadvies te geven!